top of page

Chilien ja paprikoiden kylvö

Päivitetty: 8. helmik.

Ensimmäisistä kylvöistä tulee ihan kevätfiilis vaikka pakkasta on -15c.

Tänään 7. helmikuuta laitettiin multiin chilit: Caynne ja Jalapeño. Paprika-kasveilla (Capsicum-suku), joihin kaikki chilitkin siis kuuluvat, on viljelykasveistamme pisimpiä esikasvatusaikoja ja monille ne ovatkin kevään ensimmäisiä kylvöjä.


Kylvettiin yhteensä 180 kumpaakin sorttia, osa suoraan kennoihin ja osa hajakylvönä. Tsekkaa videolta kylvöturinat ja vinkit alta 🌶️🌶️🌶️🌶️😎




Idätys ja kasvatus.

Itämisen aikana siemenet eivät tarvitse valoa vain jatkuvan kosteuden ja lämpöä.

Peitä kylvös kosteuden säilyttämiseksi testaa päivittäin. Tarkastele samalla itämistä. Itämisaika on monen muuttujan summa, joten päivittäinen tsekkaus kannattaa tehdä.


Muista riittävä lämpö! Idätyksessä lämpötilan tulisi useiden lajien kohdalla olla kasvulämpötilaa korkeampi, chileillä jopa lähemmäs 30 astetta. Esim. lattialämmityksen päältä löytyy usein hyvä idätyspaikka.


Kun pinnalle nousee versoa, anna niille mahdollisimman paljon valoa. Talvella ikkunan äärellä pelkästään taimista tulee pitkiä ja honteloita sekä kasvu on hidasta. Kaupoissa myydään kohtuu edukkaita kasvivaloja, joita on hyvä käyttää lisävalaistuksena taimille. Sopiva kasvun valojakso on 18 tuntia valoa ja 6 tuntia lepoa. Lampun voi ajastaa antamaan lisävaloa vain aamulla ja iltapäivällä, jos päivän aikana aurinko pääsee valaisemaan riittävästi. Normaali huoneenlämpö on hyvä jo itäneille kasveille.


Chili tulee siirtää lopulliseen astiaan kun se on n. 15 cm. korkea. Lopullinen kasvin sijoituspaikka tulee olla tarpeeksi suuri, halkaisijaltaan 30cm ja 25cm syvä ruukku on jo hyvä. Kukin chili tarvitsee ainakin 10 litran multatilan juurilleen sekä tietysti ilmatilaa kasvustolleen. Mullassa viljeltäessä kasvin juuristo kasvaa suunnilleen saman kokoiseksi, kuin maanpäällinen osuus, joten pienissä ruukuissa kasvavat kasvit jäävät kooltaan pieniksi.


Multa:

Käytä kylvöissä aina vähäravinteista tuoretta taimimultaa. Liian väkevä ravinteikas multa voi estää itämisen. Kaupoissa myydään taimimullat yleensä 10 l pusseissa, on aika kallista mutta sitä ei tarvita kuitenkaan kovin paljoa. Hyvä taimimulta on rakenteeltaan tasaista eikä siinä ole isompia tikkuja tai kiviä.


Suorakylvö:

Jos saat isot ruukut tai viljelylaatikon valoisaan ja lämpimään paikkaan sisällä, voit laittaa chilit ja paprikat suorakylvönä multiin. Ei tarvitse niitä ruukutella sen jälkeen.


Laita astian pohjalle vihannesten kasvattamiseen sopivaa tuoretta ravinteikasta multaa ja kaiva siihen kahvimukin kokoinen kuoppa, johon laitat vähäravinteista taimimultaa siementä varten.


Paina siemen multaan ja peitä se parin millin ohuella kerroksella multaa.


Kastele kunnolla ja pidä lämpimässä paikassa ja kosteana. Anna runsaasti valoa kun versot nousevat pintaan.


Hajakylvö

Hajakylvö on nopeaa jos olet laittamassa paljon kasveja kerralla. Tällöin 4 cm matala kylvöastia on riittävä. Kun taimet ovat kasvaneet n. 4cm taimiksi, on aika koulia ne. Kaiva pienet taimet varovasti juuria vahingoittamatta ylös ja istuta ne erilleen toisistaan pieniin, halkaisijaltaan n. 10cm ruukkuihin, joissa voi olla sekoitus ravinteikkaampaa multaa.


Kun ovat näissä kasvaneet n. 15 cm korkeiksi, on aika siirtää ne lopulliseen astiaan.


Kylvö kennoihin

Kennot ovat näppäriä taimikasvatuksessa, sillä ne menevät pieneen tilaan ja niistä on helppo ottaa taimia juuria vahingoittamatta.


Laita kenno täyteen taimimultaa ja tiivistä kevyesti. Laita vain yksi siemen per kenno. Aina kaikki ei lähde, mutta sellaista se on. Peitä ohuelti mullalla, pidä kosteana ja lämpimänä.


Taimien ollessa n. 6cm korkeita, tai kun ne alkavat koskettaa toisiaan, on aika ruukuttaa ne suurempiin ruukkuihin tai siirtää lopulliselle kasvupaikalleen. Kennosta saat näppärästi taimen ylös ruukuttamista varten painamalla pohjasta ja se nousee multapaakun kanssa.


Laitellaan juttuja koulinnasta ja ruukutuksesta hieman myöhemmin kunhan nämä tästä kasvavat. Mitäs chilejä teillä menee mullan alle tänä keväänä?



38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page